15 Mayıs 2011 Pazar

AVUSTRALYA KITASINDA YAŞAYAN HAYVANLAR

AVUSTRALYA KITASINDA YAŞAYAN HAYVANLAR

“Büyük cennet kuşu” olarak da adlandırılan bu kuşun ana vatanı Yeni Gine yakınlarındaki Aru ve Misool Adaları’dır. Yetişkin bir erkek kuşun boyu bir metreyi geçer. Ancak, bunun yaklaşık 70 cm’i kuyruktur. Genellikle yüksek ağaçlarda yaşarlar ve olgun meyve, yemiş ve böceklerle beslenirler. Çiftleşme döneminde erkek bir ağacın üstüne konar ve kuyruğunu açarak dişiye kur yapar. Erkek yuvanın yapımına karışmaz. Dişi her keresinde 2 yumurta yapar ve bunların üzerine kendisi kuluçkaya yatar. Yavruların beslenmesinden de dişi cennet kuşu sorumludur.
NUMBAT (Myrmecobius fasciatus)
Avustralya’nın güneybatı kesimindeki okaliptüs ağaçlık arazisinde yaşar. Ağırlığı 500-700 gr. arası değişen bu türün uzunluğu 18-28 cm, kuyruk uzunluğu ise 15-17 cm’dir. Diğer keselilerden farklı olarak gündüz beslenir. Ölü ağaç gövdeleri ve düşen ağaç dallarındaki karınca ve böceklerle beslenir. Sırtındaki beyaz çizgilerden dolayı “çizgili karıncayiyen” diye de bilinmektedir. Avustralya’nın en tehlikeli hayvanlarından biridir. Azalan sayılarından ötürü bu türü korumanın yolları aranmakta ve gözlem altındaki üreme kolonileri sayesinde gelecek nesillerinin çoğalacağı ümit edilmektedir.
SİYAH KUĞU (Cygnus atratus)


Güney Amerika kuğularından renginin tamamen siyah olmasıyla ayrılan bu Avustralya kuğusu koloni halinde yaşar ve kuluçkaya yatarlar. Yuvaları genellikle su kıyılarındadır. 3-7 yumurtanm üzerinde oturan dişi kuğu, erkekle mevsimlik çiftleşir. Kuluçka dönemi 38 gündür. Ot, su bitkileri, salyangoz, kurt gibi yiyeceklerle beslenir, tohum da yerler.
KAGU (Rhynochetos jubatus)
Yeni Zelanda’nın kuzeyindeki Yeni Kaledonya Adası’nın dağ ormanlarında yaşayan bu hayvanın uzunluğu yaklaşık 55 cm’dir. Ağırlığı ise bir kg’ı rahatlıkla geçer. Çiftleşme döneminde çok derece ilginç danslar yapan bu kuşlarda bölgedeki birçok diğer kuş gibi uçma yeteneğinden yoksundurlar. Bu nedenle yaşamının büyük bir bölümünü yerde geçirir. Rahatsız edildiğinde çabucak koşarak kaçan bu çekingen kuş, aniden durup kanatlarıyla peşinden koşanı korkutmaya çalışır, daha sonra yeniden kaçmaya devam eder. Doğal yaşam ortamı giderek azalan bu hayvan bir de vahşi köpek yaban domuzu gibi hayvanlara yem olmaktadır. Sayıları 500-1000 kadar kaldığı tahmin edilen bu kuşun geleceği büyük tehlike altındadır.
UÇAN KURBAĞA (Rhacophorus jropalmatus)
Güney Asya ve Avustralya’da rastlanan bu kurbağa, ağaçlar üzerindeki küçük böceklerle beslenir. Bir ağaçtan öbürüne geçmek için adeta uçarak atlar. Bu sırada kol ve bacaklarını açar. Parmak aralarındaki erdeler bir paraşüt görevi görür.
KIZIL KANGURU (Macrophus rufus)

Avustralya’nın bütün ovalarıyla seyrek ağaçlı ormanlarda bulunur. Parlak renkli ve kuvvetli olan bu hayvan, büyük kanguruların en zarifidir. Erkeği parlak bir şarap kırmızısı rengindedir. Erkekten daha ince ve daha hafif olan dişi, son derece hızlıdır. Kızıl kanguru, kanguruların içinde en büyüğü ve sürü hayatına en düşkün olanıdır. Yetişkin erkeği 1.50-2.10 m. boyunda ve 100 kg. ağırlığında olabilir. Dişisi daha ufaktır. Yavrusunu tek olarak dünyaya getirdikten sonra 6 ay kesesinin içinde taşır.
DEVEKUŞU (Struthio camelus)
Bugün yaşamakta olan en büyük kuştur. Erkeğinin yükseldiği 2.40 m’yi bulabilir. Yalnız, bu uzunluğun yarısını boyun oluşturur. Baş, boyun, bacaklar hemen hemen çıplaktır. Bir zamanlar bütün Afrika’da. Arabistan ve Avustralya’da bulunan devekuşları şimdi sadece Afrika’nın doğu, güney kesimlerinde Avustralya’da kalmıştır. Asya devekuşu, yıllardan beri görülmemektedir. Erkeklerin tüyleri siyahtır. Kanatlarla kuyrukta beyaz tüyler bulunur dişiler kahverengidir. Devekuşları uçamazlarsa da çok hızlı koşabilirler. Bu kuşlar çalılık kuru yerlerde, çöllerde yaşarlar. Devekuşu gördüğü her çeşit nesneyi yutmasıyla ünlüdür. Devekuşlarında çokeşlilik yaygındır. Yuvası yalın bir çukurdan oluşur. Her dişi buraya, 6-8 yumurta bırakır. Yavrular yumurtadan çıkar çıkmaz ana babalarını izleyebilme yeteneğindedirler.
TAKAHE (Notornis mantelli)
Yeni Zelanda ve onun güneyindeki adalarda yaşayan bu kuşun uzunluğu yaklaşık 50 cm’dir. Son zamanlarda sayısı iyice azalmıştır. Bir yüzyıl sonra soyunun biteceği tahmin edilmektedir. Toprakta yuva yapan bu hayvanın dişisi her keresinde 2 yumurta yapar ve bunların üzerine kendisi kuluçkaya yatar. Yavruları uzun bir süre anne ve babalarının gagalarıyla getirdikleri yemlerle beslerler. Takaheler hem ot, tohum ve bitki ile beslenirken, böcek, örümcek ve kurtçuk da avlarlar. Son zamanlarda Yeni Zelanda hükümeti tarafından koruma altına alınmışlardır.

KIYIKOŞARI (Himantopus novaezealandiae)
Yeni Zelanda’ya ilk göç edenlerle geldiği sanılan ve bölgenin nehir, göl ve bataklıklarında yaşayan bu kuş, 40 cm. uzunluğunda ve yaklaşık 200 gr. ağırlığındadır. Günümüzde yaklaşık 60 tanesi yaşayan bu kuşların yumurtaları, çevre koruma görevlileri tarafından seramik replikalarıyla değiştirilmekte; gerçek yumurtalar, laboratuar şartlarında kuluçkaya yatırılarak azami sayıda yavru elde edilmektedir.
QUOLL (KESELİ KEDİ) (Dasyurus viverrinus)
Avustralya’ya özgü bu garip memeli, bildiğimiz kedinin keseli benzeridir. Gece dolaşan ve avlanan quoll, küçük hayvanlar, böcek ve diğer küçük keselilerle beslenir. Boyunun uzunluğu yaklaşık 70 cm’dir. Fakat ne yazık ki evcil benzeri kadar iyi bir avcı değildir. Bildiğimiz kedi bu ülkede boy gösterdikten sonra quolların sayısı hızla düşmüştür. Dişi her keresinde 4-6 yavru doğurur ve bunları bir süre kesesinin içinde taşır.
ARI KELEBEK (Cocytius durvili)
Yeni Gine ve onun yakınlarındaki balta girmemiş ormanlarında yaşayan bu kelebek, başının kenarlarında iki büyük antene sahip olduğu için çoğu zaman eşek arısıyla karıştırılır. Yerliler bu korku nedeniyle bu kelebeğin yanına sokulmazlar. Esas olarak çiçek nektarı ile beslenen bu hayvan koleksiyoncuların en çok aradıkları kelebek türünün başlarında gelir.
TASMANYA CANAVARI (Sarcophilus harrisi)

Bir zamanlar tüm Avustralya’da yaşayan bu hayvan, bugün sadece Tasmanya’nın kayalık bölgelerinde bulunmaktadır. Avustralya’da sayısının azalmasının nedeni dingolar tarafından avlanmasıdır. Oldukça saldırgan bir yaratıktır ve kendisinden çok büyük vahşi köpeklerle bile kavgaya tutuşur. Etobur olan bu hayvan, küçük kanguru yavruları, kuş, sürüngen, fare ve balık avlayarak beslenir. Nisan-mayıs aylan arasında dişi, yapraklardan kendine bir yuva yapar ve her keresinde 3-4 yavru dünyaya getirir. Yavrularını 15 hafta boyunca kesesinin içinde taşır ve yaklaşık 5 ay boyunca da emzirerek besler.
ORNİTORENK (Ornithorhynchus anatinus)
Memeli bir familyaya ait olmasına rağmen yumurtlayarak üreyen bu hayvan, Avustralya’nın doğusu ile Tasmanya arasında yaşar. Toplam uzunluğu 60 cm’dir. Vücudu geniş, bacakları kısa, ayaklan perdelidir. Sık tüylü postu vardır. Erkeklerin arka ayaklarında zehirli bir mahmuz bulunur. Duyarlı burnu ile yiyeceğini dip çamurlarında arar. Kabuklular, yumuşakçalar ve solucanlar başlıca besinidir. Su kıyısında açtıkları oyuklarda yaşarlar. Kuluçka dönemi 10-20 gün sürer. Dişi, kazdığı tünele yapışkan 1-3 yumurta bırakır. Süt kanallarının açıldığı bir meme başı olmadığı için, yavrular posta bulaşan sütü yalayarak beslenirler.
DİNGO (Canis dingo)
Avustralya’ya özgü bir yabani köpektir. Gövde yapısı ve alışkınlıkları evcil köpeğe benzer. 30 cm’lik kuyruğuyla birlikte uzunluğu 1.20 m, omuz yüksekliği 60 cm’dir. Yalnız ya da gruplar halinde avlanırlar. Kangurular, tavşanlar ve çiftlik hayvanları en sevdiği besinlerdir. Tasmanya kurdu ile Tasmanya canavarı soylarının tükenmesinde etkileri büyük olmuştur. Yabani ortamda korkusuz, atak ve ürkütücü olmasına rağmen kolaylıkla eğitilir. Dişiler, 63 günlük gebelik döneminden sonra 4-8 yavru doğururlar.

KAKADU (TEPELİKLİ PAPAĞAN) (Cacatuinea galerita)
Malakka’dan Salomon Adaları’na kadar uzayan bölgede ve Avustralya’da yaşayan bu papağan türü, kıvrık, sağlam gagası ile kabuklu yemişleri kırmaya, kökleri bulup çıkarmaya, ya da ağaçların kabuklarının altındaki böcek larvalarını avlamaya bayılır. Ağaç kovuklarını çerçöple doldurup kendine yuva yapar, ağaç tepelerinde yaşarlar. İyi konuşabilme yeteneği azdır. Bazılarının yaşam süresi 50 yılı aşar. Boyları 40-65 cm. arasında değişir.
AVUSTRALYA SÜLÜN (Leipoa ocellata)
Orta Avustralya’ kurak bölgelerinde yaşa bu kuşun uzunluğu yaklaşık 60cm.’dir. Kış ayları gelince erkek kuş, kumların içine oldukça büyük bir yuva kazar ve içini yaprak ve çalı çırpı ile döşer. Dişi bu yuvaya her keresinde 14-20 yumurta bırakır ve bunların üzeri kuluçkaya yatmaz, üstlerini bitkilerle örter. Yavrular yumurtadan 52-60 gün sonra çıkarlar ve anne ve babaları tarafında doğumdan sonra terk edilirler. Avustralya sülünleri hem etobur hem otobur hayvanlardır. Tohum, yosun, yemiş, küçük böcekler, kurtlar ve kara kabukluları ile beslenirler.
SU TİMSAHI (Crocodylus porosus)
Asıl vatanı Avustralya’nın kuzey sahilleri olan bu hayvana Endonezya’da da rastlanır. Irmak göl gibi tatlı sularda yaşadığı gibi denizlerde de bulunur. Genel olarak uzunluğu 4 m’dir. Ancak, bazı örneklerinin uzunluğunun rahatlıkla 8 metreyi bulduğu görülmüştür. Tüm timsah türleri arasında en saldırgan yapıya sahip olanıdır ve insana da saldırır. Bu hayvanlar suda rastladıkları bütün diğer hayvanları avlayarak beslenirler. Bununla da yetinmezler ve karaya çıkıp diğer memelilere ve sürüngenlere de saldırırlar. Deniz timsahı karada yakaladığı avını genellikle daha yetenekli ve hızlı olduğu suyun içine çeker ve orada yenmeye çalışır. Dişi su timsahı yumurtalarını akarsu kıyısındaki küçük çalılıkların arasına bırakır. Yuvasının yükseldiği 90 cm’i bulur. Yuvasının ağzını avcı hayvanlara karşı yapraklarla mükemmel bir biçimde kapatır. Her keresinde 25-60 yumurta yapar. Kuluçka süresi yaklaşık 2-3 aydır. Bu sürenin sonunda yumurta kabuklarının kırılması için yavrularına yardımcı olur. Yumurtadan çıkan yavruların güvenliğini ve beslenmesini genellikle dişi üstlenir. Grup halinde yaşayan ve yine grup halinde kurbanlarına saldıran hayvanlardır.

YENİ GİNE KURBAĞASI (Litoria cerulea)
Avustralya’nın kuzeyinde ve Yeni Gine’nin güneyinde yaşayan bu büyük kurbağanın uzunluğu 5-10 cm’dir. Derisi, özellikle karın ve sırt bölümünde çok yapışkandır. Sulak tarım alanlarının yakınlarında dolaştığı için çiftçiler tarafından pek sevilmez. Gece ava çıkan bir hayvandır ve küçük böcek ve kurtçuklarla beslenir. Yaz aylarında ürerler ve dişi her keresinde çok sayıda yumurtayı suya bırakır.
VOMBAT (Vombatus ursinus)
Küçük ayılara benzeyen bu hayvanın dördü tırnaklı beşer parmakları vardır. Boyları 1.20 m’ye, ağırlıkları da 30 kg’a kadar çıkar. Renkleri, açık sarı, kurşuni, koyu boz ya da siyah olabilir. Zamanlarını kazdıkları karanlık tünellerde geçiren vombatların gözleri iyi gelişmemiştir. Dişleri kemiricilere benzer. Çiftleşme zamanı dışında yalnız gezerler. Dişi kısa bir gebelikten sonra tek yavru doğurur, bir süre onu kesesinde taşır. Keseden çıkan yavru, bir ay süreyle annesinin sırtında yiyecek bulma eğitimi alır. En sevdikleri yiyecekler, otlar, kökler, ağaç kabukları ve mantarlardır. Zehirli mantarlardan etkilenmezler. Avlanma nedeniyle sayıları azalmıştır.
HORTUMLU MAYMUN (Nasalis larvatus)
Borneo Adası’nda yaşayan bu maymunun 7-8 cm. uzunluğunda acayip bir burnu vardır. Bu burun erkeklerde çenenin altınına kadar sarkar; hareketli ve ortasından yarıktır. Bu durum, burnun çift gibi görünmesin neden olur. Oldukça iridir; uzunluğu 54-76 cm, kuyruk uzunluğu 52-75 cm’dir. Erkekleri 24, dişileri 11 kg. ağırlığındadır. Rengi kızılımsıdır, yalnızca ayakları ve gövdesinin alt kısmında grimsi kısımlar bulunur. Yaprak ve meyveyle beslenir. Küçük sürüler halinde ormanın suya yakın yerlerinde yaşarlar. Çok iyi üzücüdürler.

EMU (Dromaius novaehollandiae)
İki metrelik bir büyüklüğe erişebilen emu, uçamayan kuşlardan biridir. Ağırlığı ise yaklaşık 50 kg’dır. Bu büyüklüğü nedeniyle “yaşayan ikinci büyük kuş” unvanını almıştır. Tohum, yaprak, meyve, kurt ve böcekten oluşan bir beslenme biçimi vardır. Dişi emu, yerde yaptığı yuvaya yeşil renkli 15 yumurta bırakır ve onların üzerinde kuluçkaya yatar. Civcivleri yaklaşık 18 ay boyunca anne babalarıyla dolaşırlar. Emular iri cüsselerine karşın saatte 40 kilometre hızla koşabilirler. Kurak mevsimde daha sulak ve sıcak yörelere göç ederler.
BEYAZ YANAKLI MUHABBET KUŞU (Platycercus eximius)
Vatanları Avustralya olan bu muhabbet kuşlarının erkekleriyle dişilerinin biçimleri aynıdır. Yanaklarında beyaz bir bölge bulunur. Baş ve göğüs kırmızı renktedir. Serbest olarak doğada açıklık ve bodur bitkili bölgelerde yaşar. Kuluçka dönemleri dışında küçük gruplar halinde bulunurlar. Erkek kuşlar arasında büyük çapta rekabet gözlenir. Erkek kuşlar müthiş kavgacıdırlar ve kendi aralarında durmadan kavga ederler. Senede iki kez kuluçkaya yatarlar.
FIRTINA LEYLEĞİ (Ciconia stormi)
Güneydoğu Asya’da Malezya ve Borneo Adası’nda ova ve ormanlarda yaşar. Ağırlığı 1.5-’2 kg- arasında değişen bu türün boyu 85 cm. kadardır. Yuvalarını nehir kıyılarında ya da bataklıklarda dalları ve yaprakları kullanmak suretiyle yapar. Günde birkaç kere yavrularını beslemek üzere yuvasına balık getirir ve geceleri yuvanın içinde ya da yanında uyuyarak onları korur. Avcılık ve yaşadığı bölgenin tahrip edilmesi nedeniyle sayıları azalan bu hayvanların yok olmaması için korunmaktadırlar.

KOALA (Phascolarctos cinereus)
Ayıya benzediği halde ayılarla hiçbir akrabalığı yoktur. Bol tüylü geniş kulaklar, iri siyah bir burun ve kuyruksuzluk özellikleri arasındadır. Boyu en fazla 90. ağırlığı ise 15 kilodur. Keseli bir hayvan olan koala bir seferde tek yavru doğurabilir. Okaliptüs ile mavi sıtma ağacının yaprakları yiyecekleri arasındadır. Ülkesi Avustralya’nın ulusal sembolüdür…
YEŞİL GÜNEY ASYA YILANI (Trimeresurus stejnegeri)
Avustralya, Yeni Gine’nin yanı sıra Çin ve Güneydoğu Asya’da da yaşayan bu engerek yılanının uzunluğu 50-76 cm’dir. Üçgen bir kafa yapısına, basık bir gövdeye sahiptir. Kuyruğunun sonunda pembemsi bir pigmantasyon vardır. Genellikle ağaçların üstünde yaşar ve küçük memelileri avlar. Zehiri pek güçlü değildir. Dişi yaz aylarında her keresinde 10-26 yavru dünyaya getirir.
KİVİ (Apterix australis)
Yeni Zelanda’nın balta girmemiş ormanlarında yaşayan ve uçamayan bir kuştur. Yüksekliği yaklaşık 55 cm. ağırlığı ise 3 kg’dır. Gündüzleri genellikle dinlenen bu hayvan geceleri harekete geçer ve çalı çırpıların arasında yem arar. Uzun gagasıyla yeri kazarak ortaya çıkardığı böcek, kurt ve kara kabuklularıyla beslenir. Kurak mevsimde ise otobur bir beslenme biçimine geçer. Kiviler genellikle çift yaşayan hayvanlardır. Yuvalarım uzun gagalarıyla toprağa kazarak yaparlar. Dişi her keresinde ilke olarak 1 yumurta bırakır. Ender olarak 2-3 yumurta yaptığı görülmüştür. 84 günlük bir kuluçka döneminin sonunda yumurtaları kırıp dışarı çıkan yavruların beslenmesini dişi kivi kuşu üstlenir. Kivi soyu hızla tükenen ve çok eski dönemlerden kalma bir kuş olduğu için uluslararası kuruluşlar tarafından yakın koruma altına alınmıştır.

TUATARA (Sphaenodon punctatum)
Bu sürüngen Yeni Zelanda yakınlarında birkaç küçük adada yaşar. Yeryüzünde yaşayan en eski canlıdır. 200 milyon yıl önceki yapısından pek değişmemiştir. “Yaşayan fosil” diye adlandırılan bu hayvan, yaklaşık 75 cm. uzunluğunda, 1 kg. ağırlığındadır. Asıl yiyeceği kuş yumurtalarıdır. Fırtınalı günlerde ava çıkan tuatara, ağaçlardan düşen kuş yumurtalarını büyük bir açgözlülükle mideye indirir. Kendi türünde ve ailesinden yaratıklara saldıracak kadar gözü dönmüş bir yaratıktır. İlkbaharda dişi her keresinde 2-15 yumurta yapar. Yumurtaların çapı yaklaşık 30 mm’dir. Yavrular yumurtanın içinden 13-15 ay sonra çıkarlar. Bu hayvanın iguanalarla benzerliği tamamen yapaydır. Çok farklı anatomik özellikler gösterirler.
AGAÇ KANGURUSU (Dendrolagus matschiei)
Yer kangurularının neslinden gelmesine karşın ağaçlara dadanmıştır. Uzunluğu yarısı kuyruk olmakla beraber 1.20 m.’dir. Ucunda gür bir fırça olan kuyruk, kanguru daldan dala sıçrarken dümen ve denge organı vazifesi görür. Ağaç kangurusu gündüzlerini yüksek bir ağacın çatalında kıvrılarak geçirir. Güneş battıktan sonra susuzluklarını gidermek için aşağı inerler. Gıdaları beyaz sedir ile eğrelti otlarının yaprakları, bazı sarmaşıklar ile çeşitli meyvelerdir.
POSSUM (Trichosurus vulpecula)
Dünyanın değişik yerlerinde çeşitli türleri vardır ve kent-kasaba yakınlarında yaşarlar. Vahşi doğada küçük mağaralar, delikler ve ağaç kovuklarını yuva yapan possumlar Avustralya’da apartman tepelerine bile yerleşmişlerdir. Koloniler halinde parklarda yaşarlar ve insanlara, ellerinden yiyecek kadar yakınlaşırlar.

TÜYLÜ CENNET KUŞU (Cicinnurus reius)
Yeni Gine ormanlarında ve Aru ile Misool Adaları’nda yaşayan bu kuşun uzunluğu yaklaşık 22 cm.dir. Genellikle ağaçların dallarında yaşar ve böcek avlayarak beslenir. Kurak mevsimde meyve ve yemiş ile yetinmek zorunda kalır. Üreme döneminde kuyruk bölümünde iki tüy gelişir. Dişi ağaç kovuklarına yaptığı yuvaya her keresinde 2 yumurta bırakır ve yuvanın ağzını yırtıcı kuşlara karşı yapraklarla kapatır. Yumurtaların üzerine kendisi kuluçkaya yatar ve yavrular yumurtadan çıktıktan sonra onların beslenmesini de kendisi üstlenir.
KAKAPO (Strigops habroptilus)
Yeni Zelanda’da yaşayan ve uzunluğu yaklaşık 60 cm. olan bir kuştur. Uçma yeteneği yoktur ama ağaçlara çok hızlı bir biçimde tırmanabilir. Bu nedenle 20-30 m yükseklikteki ağaçların tepesinde bile görülür. Geceleri harekete geçen papağangiller türünden bu hayvan, hem ot, yaprak ve meyve ile beslenir hem de böcek ve omurgasızları avlar. Sadece ormanlarda yaşarlar ve yerleşim bölgelerinin yakalarına sokulmazlar. Dişi, toprakta açtığı yuvaya her keresinde 2-3 yumurta bırakır ve bunların üzerine kendisi kuluçkaya yatar. Bu papağan türü, diğer papağanlardan farklı olarak, yılda iki kez yumurtlar. Son yıllarda sayıları hızla azalmıştır. 100 tane kadar kaldığı tahmin edilmektedir.
YAKALI KELER (Chlamydosaurus kingii)
Avustralya’ya özgü bir hayvandır. Arka ayakları üzerinde, kuyruklarını havaya dikerek çok hızlı koşan bu cins, tehlike karşısında boyunlarını çevreleyen deriyi şemsiye gibi açarak düşmanlarını şaşırtma yolunu seçerler. Bu yakayı açmayı ağızlarını genişçe açarak başarırlar. Ağız ne kadar açılırsa yakada o kadar genişler ve çoğu zaman boyuna eşit bir genişliğe ulaşır. Bu görünüş de düşman üzerinde beklenilen etkiyi hemen gösterir.

BENNETT CASSOVARİSİ (Casuarius bennetti)

Garip bir kafa yapısına sahip olan bu kuş, Avustralya ve yakınlarındaki adaların sık ormanlarında yaşayan bir hayvandır. Vücudunun yüksekliği 80 cm, ağırlığı ise 50 kg’dır. Kafasının üzerindeki çıkıntı, onu, dolaştığı yerlerdeki sık çalıların dikenlerinden korur. Çalıların arasında koşar; çünkü uçamayan bir kuştur. Bu nedenle, kendini korumak için ya irileşir güçlenir; ya da ayaklarıyla dövüşür. Bu cüssesine rağmen oldukça hızlı hareket eder. Saatte 50 km. hızla koşabilmektedir. Tırnakları son derece gelişmiş ve keskinleşmiştir. Bu silahlarla kendini çok iyi korur. Ormanda bulduğu meyve ve tohumlarla beslenir. Ağustos ayında dişi yapraklarla yaptığı yuvasına genellikle 5 -8 tane yeşil renkli yumurta bırakır ve onların üzerinde kuluçkaya yatar. Yavrular yumurtadan 59 gün sonra çıkarlar. Yavrular doğar doğmaz yuvayı erkek kuşun denetiminde terk ederler ve ormana yönelirler. Yavruları yaklaşık bir yıl anne ve babalarıyla birlikte gezerler. Türü hızla azalmakta olduğu için Avustralya hükümeti tarafından koruma altına alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Gönder