15 Mayıs 2011 Pazar

Afrika Kıtasında Yaşayan Havyan Türleri

G.AFRİKA ANTİLOPU (Leche kobus)
Güney Afrika’nın taşkın ovalarında yaşayan bu antilop türü uzun ve dar bacakları sayesinde çok rahat yolculuk eder.Uzunluğu 130-180 cm, boyu 85-130 cm. arası değişen bu canlıların üç farklı alttürünün sayıları bilinçsiz avlanma yada insan yerleşimi yüzünden giderek azalmaktadır.Yapılan araştırmalar yeryüzünde bu üç türün toplam sayısının yaklaşık 130.000 olduğunu göstermiştir.

HABEŞ MAYMUNU (Papio hamadryas)
HABEŞ MAYMUNU (Papio hamadryas)
Etyopya ve Somali'nin savan bölgelerinde yaşar.Erkeğinin ağırlığı 35 kg. iken dişisininki bunun tam yarısıdır.Gruplar halinde dolaşan Habeş maymunu sürülerinin liderliğini en güçlü erkek maymun yürütür.Gündüzleri daha taşlık bölgelere gider ve yiyecek ararlar.Hem etobur hem de otobur bir primat türüdür.Ağaç kökleri, yaprak,meyve ve küçük böceklerle beslenir.Bu hayvanlar öğleden sonraları kayalık bölgeleri bırakıp su kenarına çekilirler.Bunun nedeni, en büyük düşmanları leoparlardan uzak kalmaktır.Dişi her keresinde 1-2 yavru dünyaya getirir.Yavrunun büyümesinden tüm grup üyeleri sorumludur.
İMPALA (Aepyceros melampus)
İMPALA (Aepyceros melampus)
Kenya ile Tanzanya’da hala bol miktarda bulunan ve bir akrabası da Güney Batı Afrika ve Angola’da yaşayan impala, daima suya yakın yerlerde bulunur.Günün sıcak saatlerinde genellikle ağaç gölgesinde yatan ve akarsu boylarında gezen bu hayvan, kısa mesafede antilopların en hızlı koşanıdır.akarsuların kenarlarındaki otlar ve yapraklarla beslene impalalar, akrabalarının bazıları gibi yabani meyvelere olan düşkünlüğüyle tanınır. Erkekle dişi, sürülerin en kalabalık olduğu kış aylarında beraber yaşarlar.Yazın, genç bir erkekle 15-20 dişiden meydana gelen dağınık sürüler halinde dolaşırlar.Postu kızılımsı altın renginde, vücudunun alt kısmı beyazdır.Yalnız erkekleri boynuzludur.Bunlar halka biçimlidir,Uzunlukları da 35-50 cm. kadardır.İmpala’nın omuz hizasındaki boyu 90 cm, ağırlığı ise en çok 80 kilodur.
İNDRİ (İndri indri)
İNDRİ (İndri indri)
Bu hayvan Madagaskar’ın doğusundaki yağmur ormanlarında yaşar.Boyu yaklaşık 60cm.dir.Kuyruğu çok kısadır.İndriler küçük gruplar yada aile halinde yaşarlar.Kuş yumurtaları ve meyve ile beslenirler.Küçük kuşlara ve böceklere de saldırdıkları görülür.Ailenin tecrübeli maymunları daha küçüklere avlanmayı öğretir.Dişi indri her keresinde bir tek yavru dünyaya getirir ve bu yavrunun gözleri oldukça uzun bir süre kapalı kalır.
KILLI KULAKLI CÜCE LEMÜR (Trichotis allocebus)KILLI KULAKLI CÜCE LEMÜR (Trichotis allocebus)
KILLI KULAKLI CÜCE LEMÜR (Trichotis allocebus)
İlk kez 1875 yılında tanımlanmasına rağmen,geçtiğimiz senelerdeki tekrar keşfine kadar canlı gözlemlenemeyen kıllı kulaklı cüce lemür, Kzeydoğu Madagaskar’ın yağmur ormanlarında yaşayan, türünün örneği çok az olan bir hayvandır.75-80 gr.ağırlığında ve 12-14 cm. uzunluğundadır.Kuyruk uzunluğu 16-19 cm. olan bu maymun türü usta bir sıçrayıcıdır.Göz açıp kapayıncaya kadar büyük bir hızla hareket eder ve avlanır.
KIRMIZI COLOBUS (Colobus badius)
KIRMIZI COLOBUS (Colobus badius)
Fildişi sahili’ndeki Tai ormanlarında yaşayan bu maymun türünün en büyük düşmanları leoparlar ve şempanzelerdir.En önemli özelliği tehlike karşısında bağırmasıdır.Kendisini avlamak isteyen Leoparlara şiddetle bağırıp onları kaçırırken, gruplar halinde dolaşan diğer düşmanları şempanzeler karşısında sessiz kalarak korunur.Yaprak yiyerek beslenen, ama meyve ve böcek de yiyen bu hayvan, şempanzelerden çok daha seridir.En büyük düşmanı ise yöreye özgü bir tür kartaldır.
KUM KEDİSİ (Felis margarita)
KUM KEDİSİ (Felis margarita)
Kuzey Afrika ve Güneybatı Asya’nın çöllerinde yaşayan bu kedi türü parmaklarının arasındaki kürkler sayesinde kuma batmadan ve ayakları yanmadan yürüyebilir.Bu adaptasyon, anne kum kedisinin yavrularını beslemek için çıktığı kertenkele avında geniş bir araziyi gezmesini sağlar.Ağırlığı 2- 3 kg. arasında değişen bu türün uzunluğu 45-57 cm, yüksekliği 26 cm’i geçmez.Vahşi ortamda çok ender görülen bu memelinin son örnekleri hayvanat bahçelerinde izlenmektedir.
LEOPAR (Panthera pardus)
LEOPAR (Panthera pardus)
Afrika’da olduğu kadar Güneydoğu Asya’da da bol miktarda bulunur.Hem savanda hem ormanda hem de kayalık bölgelerde yaşar.Avcı bir etobur olan Leoparın boyu 70 cm, ağırlığı ise 80 kilodur.Genel olarak tek başına yaşar ve avlanır.Ancak üreme döneminde çift halinde dolaşmaya başlar.Gündüzleri kayaların serinliklerinde dinlenen leopar genellikle geceleri avlanır.Tırmanma yeteneği sayesinde mükemmel bir ağaç cambazıdır.Maymunlara, antiloplara ve yaban domuzlarına saldırır.Bunun yanı sıra tavuk,koyun ve tavşan avlayarak da beslenir.Kıtlık zamanında balık avlamaya da çıkar.Avını ağaçların dallarında yer.Dişi leopar her seferinde 1-5 yavru dünyaya getirir.
MADAGASKAR MAYMUNU MADAGASKAR MAYMUNU MADAGASKAR MAYMUNU
MADAGASKAR MAYMUNU "KATTA" (Lemur catta)
Madagaskar adası'nın dağlık bölgelerinde yaşayan bu maymun türünün boyu 40, kuyruğu ile birlikte 50 cm.dir.Günün bütün bölümünü ağaçların dalları arasında dolaşarak geçirir.Küçük böceklerle, kuşlarla, örümceklerle, kuş yumurtalarıyla beslenir.Grup halinde yaşarlar.Dişi her keresinde 1-2 yavru dünyaya getirir.
MONGO (Lemur mongos)MONGO (Lemur mongos)MONGO (Lemur mongos)
MONGO (Lemur mongos)
Madagaskar adası’nın kuzey bölgesindeki dağ ormanlarında yaşayan bu hayvan ender olarak Komor adaları’nda da görülür.Erkeğinin rengi dişisine oranla biraz daha kızıldır.Gün boyunca ağaç dallarında uyuyan bu hayvanlar, böcek,kurtçuk,kuş yumurtası ve meyveyle beslenirler.Dişi her defasında bir yavru doğurur.5 haftalık yavru rahatlıkla ağaçlara tırmanabilecek duruma gelse de ana mongo uzun süre onu tek başına bırakmaz.
OKAPİ (Okapia johnstoni)
OKAPİ (Okapia johnstoni)
Zaire’nin yağmur ormanlarında yaşar.Boyu 1,60 m, ağırlığı 225 kg. olan bir domuz türüdür.Genellikle çift halinde yaşarlar.Gündüzleri düşmanlarından saklanan bu hayvan, geceleri otlarla beslenir.Dişi her batında tek yavru yapar.Yavrunun doğumundaki ağırlığı 20 kg.dır.Bu hayvanın işitme duyusu çok gelişmiştir.En küçük bir seste hızla kaçar.
ORİBİ (Ourebia ourebia )
ORİBİ (Ourebia ourebia )
Küçük ama çok çevik olan bu antilop Sahra bölgesinde ve tüm Afrika savanlarında yaşar.Boyu 50-65 cm, ağırlığı ise 9-20 kilodur.Erkek oribilerin küçük boynuzları varken, dişilerin yoktur.Boynuzun uzunluğu ise yaklaşık 15 cm.dir.Bazı zoologlar “oribi”nin bir tür olmadığını, diğer antilopların bir alt tür olduğunu iddia etmektedir.Oribiler çiftler halinde yaşarlar.Bazen ender olarak 6-10 kişilik gruplar oluştururlar.
PALA BOYNUZLU CEYLAN (Oryx gazella dammah)PALA BOYNUZLU CEYLAN (Oryx gazella dammah)
PALA BOYNUZLU CEYLAN (Oryx gazella dammah)
Çad’ın kıraç otlaklarında yaşayan bu türün binlercesi, 30 yıl öncesine kadar Büyük Sahra’da dolaşmaktaydı.Ancak kontrolsüz avlanma ve kuraklık yüzünden şu anda yok olma tehlikesiyle karşı karşıyalar...Ağırlığı 100-200 kg. arası değişen pala boynuzlu ceylanın bugün yaşayan birey sayısının 200’ün altında olduğu sanılıyor.Akasya yaprağı,ot,şekerli bitkiler ve meyvelerle beslenir.9 ay süren gebelikten sonra dişi ceylan bir yavru doğurur.
PİGME SU AYGIRI (Choeropsis liberiensis)PİGME SU AYGIRI YAŞAM ALANI
PİGME SU AYGIRI (Choeropsis liberiensis)
Sierre leone ve Gine’de yaşar.Boyu 75 cm.ağırlığı ise 160-270 kilodur.Pigme su aygırı yüzmez.Yalnız yaşayan bir hayvandır.200 günlük bir hamilelik döneminden sonra dişi bir tek yavru dünyaya getirir.Pigme su aygırı ilk kez 1841 yılında keşfedilmiştir.Soyu hızla azalan bir hayvandır.
SENEGAL GALAGOSU (Galago senegalensis)
SENEGAL GALAGOSU (Galago senegalensis)
Bugün esas olarak Madagaskar’da yaşayan bu hayvan, primat türünü ilk örneklerinden kabul edilir.Boyu 15 cm, kuyruğu ise 5 cm.uzunluğundadır.Oldukça hareketli olan bu hayvan yerde 2 metre uzunluğa atlayabilir.Ağaçlarda yaşayan böceklerle beslenen Senegal galagosu, gündüzleri dinlenir, geceleri avlanır.idrarıyla belirlediği kendi bölgesinde ailesi ile birlikte yaşar.Kurak mevsimde dişi galago, iki yavru dünyaya getirir.
SERVAL (Felis Serval)
SERVAL (Felis Serval)
Serval, kedigiller ailesinden uzun bacaklı bir hayvandır.Boyu 55 cm.,ağırlığı ise 13-18 kilodur.Genellikle savanlarda ve orman kenarlarında yaşar.Geceleri kuş,tavşan ve sürüngen avlayarak beslenir.Fazla derin olmayan sularda balık avına da çıkar.Erkek serval'ler kendi egemenlik alanlarını bir çok hayvanda olduğu gibi idrarlarıyla belirler.Belli bir üreme mevsimleri yoktur.Hamileliği 2,5 ay süren dişi serval her keresinde 1-5 yavru dünyaya getirir.Yavrular 21 aylık dönemin sonunda yetişkinliğe ulaşırlar.
SİYAH AFRİKA ANTİLOPU (Oryx gazella gazella)
Bu hayvan Güney Afrika'nın savan ve yarı çöl bölgelerinde yaşar.Güçlü bür yapıya sahip olan bu antilopun boyu 120 cm., ağırlığı ise 205 kilodur.Erkek antilopların boynuzlarının uzunluğu 120 cm'yi bulur.Dişilerin boynuzu ise biraz daha kısadır.Genel olarak grup halinde yaşarlar.Sadece sürü dışına atılan yaşlı antiloplar yalnız dolaşır.30-40 antiloptan oluşan grubun sayısı kurak mevsimde 100'ü bulur.Dişi siyah Afrika antilopu 270 günlük bir hamilelik döneminden sonra bir tek yavru dünyaya getirir.
SİYAH AFRİKA GERGEDANI (Diceros bicornis)
SİYAH AFRİKA GERGEDANI (Diceros bicornis)
Doğu, orta ve güney Afrika'nın savanlarında yaşayan bu memelinin boyu 1.50cm. ,ağırlığı ise 1-1.5 tondur.Kendi bölgesinin dışına çıkmayı sevmeyen ve yalnız yaşayan bu hayvan egemenlik bölgesini bıraktığı dışkılarla belirler.Üreme döneminde kendine bir eş bulur.Dişi 17-18 aylık bir gebelik sonunda sadece bir tane yavru yapar.İkinci yavru olduğunda , ilk yavru aileyi terkeder.Siyah gergedan ,çok becerikli bir hayvandır.50 cm.lik patika yollarda bile rahatlıkla hareket edebilir.Otobur olan bu hayvan ,genellikle gündüz erken saatlerde beslenmek için dolaşır.Gece saatlerinde geviş getirirken çıkardığı ses 20 km. uzaklıktan duyulabilir.Dev cüssesine rağmen saatte 50 km. hızla hareket edebilen, genellikle barışçıl karakterde bir hayvandır.
SU AYGIRI (Hippopotamus amphibius)SU AYGIRI (Hippopotamus amphibius)
SU AYGIRI (Hippopotamus amphibius)
Su aygırı, tropikal Afrika’nın göllerinde ve akarsularında yaşar.Boyu 140-160 cm, ağırlıkları ise yaklaşık 3 tondur.Genellikle 10-30 bireylik gruplar halinde dolaşır.Gözleri,kulakları ve burun delikleri küçük çıkıntıların üstünde yer alır.Böylece hayvan suda bulunduğu zaman gözler,kulaklar ve burun delikleri suyun yüzüne çıkar.Bağrışı bir çeşit kişneme gibidir.Su bitkileriyle beslenir.Suyun içine dalmış olarak beş dakika kalabilen hızlı yüzücü hayvanlardır.Dişi her keresinde bir yavru doğurur.Yavrular suda doğar.Doğduklarında 45 kg. renkleri pembe olan bu yavrular yürümeden önce yüzerler.
SÜRİKAT (suricata suricatta)
SÜRİKAT (suricata suricatta)
Güney Afrika’nın ağaçlık ve kayalık bölgelerinde yaşayan bir memelidir.20 üyelik gruplar halinde yaşarlar.Güçlü ağız yapıları sayesinde yeri, hatta kayaları bile oyabilirler.Böcek, akrep,örümcek, küçük sürüngen ve kuşlarla beslenir.Zehirli kobralara saldırabilecek kadar gözü kara yaratıklardır.Dişi her keresinde 2-4 yavru dünyaya getirir.Yavruların gözleri 12 gün geçtikten sonra açılır.
ŞEMPANZE (Pan troglodytes)ŞEMPANZE (Pan troglodytes)ŞEMPANZE (Pan troglodytes)ŞEMPANZE (Pan troglodytes)
ŞEMPANZE (Pan troglodytes)
Primat ailesinin en yaygın örneği olan şempanzeler orta ve ekvatoral Afrika’da bol miktarda bulunur.Erkeklerinin ağırlığı 100 kg, dişilerinin ki ise 40 kg.dır.Şempanzeler, aile bireylerinden oluşan 2-50 kişilik gruplar halinde yaşarlar.Gündüz saatlerinde yiyecek arayan bu hayvanların beslenme listesi oldukça uzundur:Yaprak,böcek,meyve,kuş yumurtası...Bazı şempanzelerin diğer küçük maymunlara ve antiloplara da saldırdığı görülür.Dişi, her keresinde bir yavru yapar;yavru 6 aylıkken yürümeye başlar ve 4 yıl annesinin yanından ayrılmaz. Bütün maymun türleri içinde insana en fazla benzerlik gösteren maymun şempanzedir. Bu, sadece anatomik ve fizyolojik özelliklerinden değil entelektüel yeteneklerinden de kaynaklanır.Şempanzeler, eğitim ile en karmaşık müzik aletlerini bile çalmayı öğrenebilirler.
TENREK (Tenrec ecaudatus)
TENREK (Tenrec ecaudatus)
Böcek yiyenler grubundan olan tenrekin uzunluğu 30-40 cm. arasındadır.Madagaskar’ın çalılık bölgelerinde yaşar.Gece boyunca dolaşarak böcek, kutçuk, larva yiyerek beslenen bu hayvan dallardan düşen meyveleri de yer.Dişi tenrek, her batında 12-30 yavru dünyaya getirir.Yavruların gözleri 10 ün sonra açılır.
THOMSON GAZELİ  (Gazella thomsoni)
THOMSON GAZELİ (Gazella thomsoni)
Afrika’nın Ekvator kuşağına yakın, bol bitki örtüsüne sahip savanlarında yaşayan bu hayvanın boyu yaklaşık 65 cm, ağırlığı ise 20-30 kg.dır.Erkeklerinin boynuzlarının uzunluğu 30 cm’e ulaşır.Dişilerinin boynuzu ise daha kısadır.Afrika’da en sık rastlanan gazel türü olan Thomson gazeli genellikle 10-50’lik gruplar halinde yaşarlar.Savandaki otlarla ve ağaçların yapraklarıyla beslenirler.
VARİ (Varecia variegatus)VARİ (Varecia variegatus)
VARİ (Varecia variegatus)
Madagaskar adası’nda en az rastlanan lemur türü olan bu hayvanın boyu 60 cm. kadardır.Genellikle yırtıcı kuşların yuvalarından yumurta çalarak beslenir.Dişi her defasında 2-3 yavru dünyaya getirir. Anne yavruyu yuvada terkeder, ama zaman zaman gelip emzirir.Bütün günü tembellikle geçiren Vari , gece böcek ve küçük omurgasızları avlamaya çıkar.Şekerli meyveler en sevdiği besin maddelerindendir.
WALİA DAĞ KEÇİSİ (Capra Walie)
WALİA DAĞ KEÇİSİ (Capra Walie)
Gelişmiş bireylerini ağırlığı 30-100 kg. arasında değişen bu dağkeçisinin boyunun uzunluğu 130-160 cm'yi yüksekliği ise 80-110 cm'yi bulur.Etiyopya’nın Simien dağları'nda yaşayan bu türün atalarının Yakın doğu'da yaşadığı ve binlerce yıl öncede Afrika'ya göç ettikleri biliniyor.Bugün küçük bir nüfusu Etiyopya'da köyler tarafından çevrelenmiş dağlık arazide yaşamını sürdüren ve sayıları da giderek azalan bu hayvanlar, diğer keçi türleri gibi otçul bir beslenme biçimine sahiptir.
YER DOMUZU (Orycteropus afer)
YER DOMUZU (Orycteropus afer)
Köklü ağaçların bulunduğu ormanlarda yaşar.Boyu 60 cm.den uzundur, ağırlığı ise 80 kilodur.Uzun kulaklara ve vantuz biçiminde ağız yapısına sahiptirler.
ÇAKAL (Canis Aureus)ÇAKAL (Canis Aureus)
ÇAKAL (Canis Aureus)
Köpek familyasından; iki tür Afrika’da; üçüncü bir türü ise Kuzey Afrika,Asya,Güneydoğu,Avrupa’da yaşayan bir memelidir.Renkleri siyahtan kirli sarıya kadar değişir.Ortalama omuz yüksekliği40 cm, ağırlığı 9 kilodur.Genellikle gececi bir hayvandır.Karanlık bastıktan sonra ulumasıyla tanınır ve daha çok bozkırlar, bataklılar, kırsal kesimlerde yaşar.Dişiler bir batında 6-9 yavru yaparlar.Daha çok leşle beslenen çakal; aslan,kaplan gibi büyük yırtıcı hayvanların parçaladıkları avların artıklarını sırtlanlar ve akbabalarla paylaşır.Ayrıca küçük hayvanları da avlar.
ÇİTA (Acinonyx jubatus)
ÇİTA (Acinonyx jubatus)
Kedigiller ailesinden olan bu hayvanın en tipik özelliklerinden biri öne doğru sivrilen çene yapısıdır.Savanda hızlı koşmasına yarayan uzun dengeli ayaklara sahiptir.Boyu yaklaşık 80 cm, ağırlığı ise 45-65 kilodur.Dişi her keresinde 1-6 yavru dünyaya getirir.Çita, kara hayvanları dünyasının en hızlı hareket eden yaratığıdır.Kısa mesafede 110 km.hıza ulaşabilir.Bu hızlanabilme özelliğiyle antilopları ,tavşanları kolayca yakalar.Çitalar açık arazide kuşlara bile saldırırlar.En büyük düşmanı, grup halinde saldıran sırtlanlardır.Onlardan korunmak için ağaçlara tırmanır.
ÇÖL TİLKİSİ (Fennecus zerda)
Cinsinin tek türü olan çöl tilkisi, Kuzey Afrika,Sina ve Arabistan yarımadalarının çöl bölgelerinde yaşar.Çok küçükken yakalandıklarında kolayca evcilleşebilen kurşuni çöl tilkileri köpekler kadar sadık olurlar.Öteki tilkilerin tümünden çok daha iri kulaklıdır.Genel olarak kuma kazdığı yuvalarda yaşar.Yuvasını büyük bir hızla kazarak kısa bir süre içerisinde bütünüyle gözden kaybolabilir.Kurşuni çöl tilkisi, öteki tilkilerin çoğuna oranla bitkiye daha düşkündür.Yılın bazı aylarında yalnızca meyve ve tanelerle beslenir.Ayrıca küçük hayvanları ve böcekleri de yer.Kümes hayvanlarını da avlar.Bazen toprağı kazarak çıkardığı hayvanları yediği de olur.Genellikle kış sonuna doğru yada ilkbahar başında çiftleşir.Gebe dişi, 49-56 gün süren gebelik dönemi sonunda, ortalama 5 yavru doğurur.Ağırlığı ancak bir kaç kg, postunun üst kesimleri kum renginde, karnı beyaz, kuyruk ucu siyah, tüyleri uzun ve yumuşaktır.
DAĞ ZEBRASI (Equus Zebra)
Birinci altcinsten olan dağ zebrası türü, hala eşeğin özelliklerini taşır.Afrika’nın en güneyini kaplayan dağlık kütlede yaşayn bu tür at gibi kişner.Boyu 1,25 m, ağırlığı 275 kg.dır.5-12 bireylik gruplarla yaşarlar.
DEV KUDU (Tragelaphus strepsiceros)
DEV KUDU (Tragelaphus strepsiceros)
Doğu ve güney Afrika’nın savanlarında yaşar.Ender olarak dağlarda da görülür..160 m. Boyunda, 270-315 kg.ağırlığında olan bu hayvanın spiral biçimindeki boynuzlarının uzunluğuda 1 m.dir.Dişisinde boynuz yoktur.Grup halinde yaşarlar.Gündüzleri otla beslenir, öğleden sonra geviş getirirler.Dev kudu’nun sayısı çok azaldığı için, bugün doğal parklarda koruma altındadır.Dişi, her batında bir yavru dünyaya getirir.Yavru 2 gün sonra ayağa kalkar...
DEV PANGOLİN (Manis gigantea)
DEV PANGOLİN (Manis gigantea)
Doğu Afrika’nın ve Ekvator bölgesinin savanlarında yaşar.Boyu yaklaşık 1,50 m.dir.Yalnız yaşamayı seven bu hayvan su kıyılarında dolaşır.Dev çenesiyle açtığı çukurlarda bulduğu sürüngenlerle ve böceklerle beslenir.Kendisini tehlikede hissettiği zaman kalın ve pullu derisinin altına saklanır.Dişi pangolin, toprağın içine kazıdığı yuvasında her keresinde bir yavru doğurur.Yavruların doğumda gözleri açıktır.
DRİLLO (Mandrillus Leucophaeus)
DRİLLO (Mandrillus Leucophaeus)
Afrika kıyılarındaki tropikal ormanlarda yaşayan bu primat cinsi, 40 kg. ağırlığında oldukça cüsseli bir maymundur.Gruplar halinde yaşar ve grubun liderliğini en güçlü Drillo üstlenir.Genellikle sabahın erken saatlerinde av aramaya çıkan drillolar, meyve ve ağaç yapraklarının yanı sıra küçük omurgasızları ve böcekleri yiyerek beslenir.Mandril maymununa çok benzer ama yüzünde onun gibi mavi bir bölüm yoktur.Dişi drillo her keresinde tek bir yavru doğurur ve uzun süre onu sırtında taşıyarak besler.Drilloların en büyük düşmanları leoplarlar ve büyük yırtıcı kuşlardır.
DÜĞMELİ AFRİKA DOMUZU (Phacochoerus aethiopicus)
DÜĞMELİ AFRİKA DOMUZU (Phacochoerus aethiopicus)
Ufak başı, yuvarlak ve şişman vücuduna, kısa bacaklarına ve ufak ayaklarına kıyasla muazzam gözükür.Yassı bir kepçeye benzer suratının yanlarındaki iki çift siğil ve deri kıvrımlarının arasına gömülmüş bulunan küçük gözleri vardır.Günün her saatinde hareket halinde olan bu hayvan Orta ve Kuzey Doğu Afrika’nın otu bol açık ovalarında yaşar.Önce yana kıvrılan, sonra yukarıya ve burun yukarısına dönen kesici dişler hayvanın enli burun ucuna yakındır.Bunların uzunluğu 25 cm. ise de 67-68 cm .uzunluğunda olanları da vardır.Omuz hizasında 75 cm. boyunda olabilir ve 100 kilo veya daha fazla çekebilir.Başka domuzlar gibi toprağı kazıyarak içinden kökler ve yumrular çıkarsa da, arada sırada çayırlarda zebra ve antilop sürüleriyle bir arada otlarken görülür.Sıkışınca çok cesur olan bu hayvan, yırtıcılara saldırmaktan çekinmez ve keskin dişleri sayesinde öldürücü yaralar bırakabilir.Midesine çok düşkündür.Ekinlere ve meyve-sebze bahçelerine girerek büyük zararlara neden olur.Yavrular doğdukları zaman çok küçük olmakla beraber çok hareketlidir.Dişi domuz bir ağaç kovuğunda, yada sık bir çalılık içinde yerleşerek, yavrularını dünyaya getirir.Yavrular yaklaşık bir tavşan büyüklüğündedir.
GENÇ CEYLAN (Damaliscos dorcas)
GENÇ CEYLAN (Damaliscos dorcas)
Güney Afrika savanlarında yaşayan ceylanın boyu 1 m, ağırlığı ise 80 kilodur.Boynuzlarının uzunluğu 50 cm’yi bulur. 6-30 kişilik gruplar halinde yaşarlar.Otobur olan genç ceylanlar düşmanlarından korunmak için su kenarlarına pek yaklaşmazlar.Dişi ceylan her keresinde sadece bir yavru dünyaya getirir.
GERENUK (ZÜRAFA ANTİLOP) (Litocranius granti)GERENUK (ZÜRAFA ANTİLOP) (Litocranius granti)
GERENUK (ZÜRAFA ANTİLOP) (Litocranius granti)
Uzun boyu nedeniyle zürafaya benzetilen bu hayvanın boyu 90-105 cm. ağırlığı ise 30-50 kilodur.Etiyopya, Somali, Tanzanya ve Kenya'nın kurak bölgelerinde yaşar.Erkeğinin boynuzları vardır dişisinin ise yoktur.Gerenuk,genelde yalnız yaşayan bir hayvandır, ama bazen 5-7 kişilik gruplar halinde dolaşırlar.Çiftleşme mevsiminde birlikte yaşarlar.Dişinin hamileliği 7 ay sürer ve bunun sonunda 3 kilo ağırlığında bir yavru dünyaya getiririr.Bu antilop türünün sayısı son yıllarda alınan önlemlerle oldukça artmıştır.
GORİL (Gorilla gorilla)GORİL (Gorilla gorilla)
GORİL (Gorilla gorilla)
Afrika'daki Ekvator ormanlarında yaşayan iki ırkı vardır:Kıyı gorili (Gorilla gorilla gorilla ), Gabon ve Ekvator Ginesi'nde, dağ gorili (Gorilla gorilla beringel) ise Kivu(Zaire ve Ruanda) bölgesinin yüksek yerlerinde yaşar.Günümüzde yaşayan maymunların en büyükleri olan insansı maymungiller ailesinden siyah tüylü ve güçlü bir maymundur.Bacakları kısadır, kollarıysa gelişmiştir.Gözleri derine gömülü ve köpek dişleri uzundur.Ormanlarda yaşamasına rağmen ağaçlara az tırmanır.Genellikle muz ağaçlarının özleriyle ve bambu filizleriyle beslenir.Goriller çok eşlidir.Oluşturdukları topluluklarda baskın bir erkek, daha alt düzeyde erkekler, dişiler ve genç goriller bulunur.Dişi 260 günlük hamilelik sonunda bir yavru yapar ve tam 10 hafta onu emzirir.Birinci ırkın boyu 1,80 m kilosu 275 kg. kollarının açıklığı ise 2,70 m.dir.Ağırlığı 250 kiloya ulaşan bu sosyal hayvanlar ortalama 35 yıl yaşarlar.
GRANT GAZELİ (Gazella granti)
GRANT GAZELİ (Gazella granti)
Ekvatoral Afrika’da yaşayan bu otobur gazelin boyu 80-90 cm, ağırlığı ise 45-80 kilo arasında değişir.Erkeğin boynuzları 80 cm’i bulur.Dişininki ise çok daha küçüktür.Grant gazelleri 6-30kişilik gruplar halinde kendi idrarlarıyla belirledikleri 2 km.karelik bir alanda yaşarlar.Bu hayvanın kesin bir üreme mevsimi yoktur.Dişi gazel, 6 aylık bir hamilelik süresinin sonunda her keresinde bir tek yavru doğurur.Yavrular doğumu izleyen haftalar boyunca anne gazelin yanından ayrılmazlar.
GREVY ZEBRASI (Equus grevyi)
GREVY ZEBRASI (Equus grevyi)
Etiyopya ve Somali’de yaşayan, eşeğe benzeyen tüyleri bütün bedeninden toynaklarına kadar çok ince ve düzgün bir biçimde çizgili, tek parmaklılar takımının atgiller ailesinden memeli bir hayvandır.Başlıca iki zebra cinsi vardır. “Equus” yada “aslı zebra” ve “grevy zebrası”.Öbür zebralar, her biri bir çok türü kapsayan iki altcinse ayrılır.Beslenme stili atın ve eşeğinkini andıran zebra, otlar ve yeşilliklerle beslenir.Zebralar genel olarak evcilleştirilemeyen hayvanlardandır. Derilerindeki çizgiler yaşam yeri güneye yaklaştığı ölçüde kaybolma eğilimi gösterir.Boyu 1.60 m, ağırlığı 350-450 kg.olan grevy zebrası, 4-15 kişilik gruplar halinde yaşarlar.Dişi, 1 yıl süren gebelikten sonra bir tek yavru doğurur.Bu yavru 15 dakika sonra ayakları üzerinde dikilir.Gruplar, 10 km. karelik bir alanda yaşarlar.Dişilerin bu alanın dışına çıkıp çiftleşmesi cezalandırılır. 


2 yorum:

  1. Bildiğimhayvanların bilmediğim özelliklerini öğrendim. teşekkürler...

    YanıtlaSil